Resumen
En els darrers anys, el creixement de la Unió Europea i Estats Units juntament amb les noves potències econòmiques d¿Àsia i Amèrica del Sud, ha anat acompanyat d¿un important augment de la generació de residus. El tractament d¿una part d¿aquests residus mitjançant l'ús de sistemes de tractament biològic com el compostatge i la digestió anaeròbica, s¿ha estès àmpliament com alternativa a l'ús dels abocadors. Tot i que els principals objectius de les plantes de compostatge i digestió anaeròbia són reduir l¿impacte ambiental dels residus sòlids orgànics per una banda i paral¿lelament obtenir un producte final valoritzable, hi ha impactes ambientals i socials inevitables derivats de la seva gestió. El consum energètic i les emissions de gasos responsables de les males olors i de l¿efecte hivernacle entre d¿altres són els més destacables.En aquesta línia, l'objectiu d'aquesta Tesi sorgeix de l'interès relacionat amb l'estudi dels impactes ambientals procedents del tractament de la Fracció Orgànica dels Residus Municipals (FORM) en plantes reals representatives a Catalunya. S¿ha intentat que amb les plantes seleccionades es cobreixin totes les tecnologies tipus principalment utilitzades a Catalunya, aquestes, inclouen des de les tecnologies més simples a les instal¿lacions tecnològicament més complexes: autocompostatge, compostatge en piles voltejades, compostatge en túnels, compostatge en piles confinades i digestió anaeròbica més compostatge.
Aquesta tesi es sustenta en dues branques principals. La primera ha estat l¿estudi dels gasos generats durant el tractament dels residus, tant la seva emissió com el seu tractament (principalment utilitzant biofiltres). La segona, ha estat la utilització de l¿anàlisi del cicle de vida (ACV) per a l¿estudi dels diferents impactes ambientals relacionats amb el tractament de residus. Per obtenir els valors presentats en aquest treball s¿ha desenvolupat una metodologia i uns procediments analítics específics. L¿estudi s¿ha enfocat principalment cap a l'anàlisi de les emissions d¿amoníac, compostos orgànics volàtils (COV), metà i òxid nitrós així com l¿estudi dels fluxos de materials en les plantes avaluades. Els resultats obtinguts proporcionen dades reals d'emissions gasoses i els seus corresponents impactes ambientals de plantes reals de tractament biològic a escala industrial actualment en funcionament a Catalunya.
Per finalitzar, s¿ha quantificat l¿impacte ambiental del tractament de la FORM a Catalunya i la seva contribució respecte al total d¿alguns dels impactes (ex: potencial d¿escalfament global). A més, s¿han plantejat uns escenaris futurs que poden ser una eina útil de cara a dissenyar futurs plans de gestió i tractament de residus per tal de minimitzar l¿impacte ambiental del tractament de la FORM a Catalunya.
Fecha de lectura | 23 feb 2012 |
---|---|
Idioma original | Catalán |
Institución de lectura |
|
Supervisor | Adriana Artola Casacuberta (Director/a) & Antonio Sanchez Ferrer (Director/a) |