Grup d'Optimització i Control del Processament d'Aliments per a la Indústria 4.0; OPTIpro4.0

Perfil de la organización

Perfil de la organización

The SGR was born with the aim of generating innovative food processing technologies and groundbreaking scientific knowledge in the area of agri-food, specifically in the field of Food Science and Technology. The objective for the next 3 years is to boost the optimization of food manufacturing processes by means of innovation and development of specific (ad hoc) optical sensors for monitoring and controlling processes that enable the automation of key stages of food processing not yet automated. The development of such type of sensors allows to increase the capacity for the exploitation of unique optical information, spectral in nature and inline, which can be combined with data related to processing, composition, and raw materials. Such approach can generate huge amounts of data, opening the door to big data and artificial intelligence, in the frame of the industry 4.0, clearly aligned with the 2030 AGENDA, for the maximum extraction of information on critical processing stages.

Dirección a cargo:

Manuel Castillo Zambudio

Líneas de investigación

  • Línias de investigación:
  • Optical Food Process Optimization and Control (OPTICmizing)
  • Food Safety and Biofilms
  • Emerging Processing Technologies
  • Processing optimization of by-products

Objetivos de desarrollo sostenible de las Naciones Unidas

En 2015, los estados miembros de las Naciones Unidas acordaron 17 Objetivos de desarrollo sostenible (ODS) globales para erradicar la pobreza, proteger el planeta y garantizar la prosperidad para todos. Nuestro trabajo contribuye al logro de los siguientes ODS:

  • ODS 3: Salud y bienestar

Huella digital

Profundizar en los temas de investigación en los que Grup d'Optimització i Control del Processament d'Aliments per a la Indústria 4.0; OPTIpro4.0 está activo. Estas etiquetas de temas provienen de las obras de los integrantes de esta organización. Juntos, forma una huella digital única.

Colaboraciones y áreas de investigación principales de los últimos cinco años

Colaboración externa reciente a nivel de país/territorio. Para consultar los detalles, haga clic en los puntos o