Proyectos por año
Perfil de la organización
Perfil de la organización
The SGR was born with the aim of generating innovative food processing technologies and groundbreaking scientific knowledge in the area of agri-food, specifically in the field of Food Science and Technology. The objective for the next 3 years is to boost the optimization of food manufacturing processes by means of innovation and development of specific (ad hoc) optical sensors for monitoring and controlling processes that enable the automation of key stages of food processing not yet automated. The development of such type of sensors allows to increase the capacity for the exploitation of unique optical information, spectral in nature and inline, which can be combined with data related to processing, composition, and raw materials. Such approach can generate huge amounts of data, opening the door to big data and artificial intelligence, in the frame of the industry 4.0, clearly aligned with the 2030 AGENDA, for the maximum extraction of information on critical processing stages.
Dirección a cargo:
Manuel Castillo Zambudio
Líneas de investigación
- Línias de investigación:
- Optical Food Process Optimization and Control (OPTICmizing)
- Food Safety and Biofilms
- Emerging Processing Technologies
- Processing optimization of by-products
Huella digital
Colaboraciones y áreas de investigación principales de los últimos cinco años
Perfiles
-
Manuel Castillo Zambudio
- Departamento de Ciencia Animal y de los Alimentos
- Grup d'Optimització i Control del Processament d'Aliments per a la Indústria 4.0; OPTIpro4.0
- Centro de Estudios y de Innovación, Investigación y Tansferencia en Tecnologia de los Alimentos (CIRTTA)
Persona: Adscripción a investigación, Catedrático/a contratado/a doctor/a
-
M. Manuela Hernandez Herrero
- Departamento de Ciencia Animal y de los Alimentos
- Grup d'Optimització i Control del Processament d'Aliments per a la Indústria 4.0; OPTIpro4.0
- Centro de Estudios y de Innovación, Investigación y Tansferencia en Tecnologia de los Alimentos (CIRTTA)
Persona: Adscripción a investigación, Profesorado titular de universidad
-
Bibiana Juan Godoy
- Departamento de Ciencia Animal y de los Alimentos
- Grup d'Optimització i Control del Processament d'Aliments per a la Indústria 4.0; OPTIpro4.0
- Centro de Estudios y de Innovación, Investigación y Tansferencia en Tecnologia de los Alimentos (CIRTTA)
Persona: Agregado/a contratado doctor/a, Adscripción a investigación
Proyectos
- 1 Terminado
-
Establiment de la vida útil en relació amb el risc de Listeria monocytogenes en el formatge de Mahón-Menorca D.O.P. com a producte tradicional menorquí.
Ripollés Àvila, C. (Principal Investigator)
16/12/23 → 15/12/24
Proyecto: Proyectos y Ayudas de Investigación
-
Evaluation of Ultra-High Pressure Homogenization Treatments to Ensure the Microbiological Safety and Immunoglobulin Preservation in Donor Human Milk
Jalali, K., Pastor-Villaescusa, B., Flores-Rojas, K., Pleguezuelos, V., Pérez-Cano, F. J., Franch, À., Trujillo, A.-J., Hernández Herrero, M. M. & Roig Sagués, A. X., 9 abr 2025, En: Foods. 14, 8, 1310.Producción científica: Contribución a una revista › Artículo › Investigación › revisión exhaustiva
Acceso abierto -
Comparison of Gamma-Oryzanol Nanoemulsions Fabricated by Different High Energy Techniques
Jaime-Báez, R., Saldo Periago, J. & González-Soto, R. A., 17 jul 2024, En: Foods. 13, 14, 2256.Producción científica: Contribución a una revista › Artículo › Investigación › revisión exhaustiva
Acceso abierto -
Efectos de la transformación lechera hacia leche A2 sobre las características de coagulación de la leche
Juan Godoy, B. & Trujillo Mesa, A. J., 2024, En: Frisona española. 44, 259, p. 48-51 3 p.Producción científica: Contribución a una revista › Artículo › Investigación › revisión exhaustiva
Tesis doctorales
-
Determination of the effect of Cinnamomum cassia essential oil and enzymes in different strains of Listeria monocytogenes biofilm formed in stainless steel surfaces
Novais Falcão, R. (Autor/a), Ripollés Àvila, C. (Director/a), 8 sept 2022Tesis doctoral: Tesina (TFM)
-
La proteïna de patata i el seu future en la indústria alimentària
Pedrós Villarte, P. (Autor/a), Ripollés Àvila, C. (Director/a) & Porta Oliva, M. (Director/a), jun 2022Tesis doctoral: Proyecto final de carrera (TFG)
-
Valoración de la implicación del muestreo y la presencia de patógenos en la gestión del riesgo alimentario y en la inspección de los alimentos
Moreno-Torres Molina, A. (Autor/a), Ripollés Àvila, C. (Director/a) & Rodriguez Jerez, J. J. (Director/a), jun 2020Tesis doctoral: Proyecto final de carrera (TFG)