Grup de Recerca en Dret penal i noves tendències político-criminals

 • Dirección postalMostrar en mapa

  Edifici B

  08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

  España

Perfil de la organización

Perfil de la organización

El Grup de recerca consolidat en “Dret penal i noves tendències de la política criminal” ve treballant conjuntament des de principis dels anys 1990 sota la direcció de la Dra. Mercedes García Arán. Des del seu inici ha centrat la seva recerca en l’anàlisi de les noves tendències del dret penal i la política criminal contemporània, el que li ha permès ser referent en temàtiques com els “Delictes contra la administració pública i la lluita contra la corrupció; el “Dret penal del risc i la delinqüència tecnològica”; el “Dret penal securitari i la petita delinqüència reincident o la delinqüència sexual greu”; la prevenció i sanció de la Delinqüència econòmica”; així com la influència dels “mitjans de comunicació en la presa de decisions político-criminals” i la “Responsabilitat penal i política dels partits polítics”. Actualment, la seva activitat de recerca es centra principalment en la “Justícia restaurativa en la delinqüència econòmica”.

Durant aquest període el grup ha gestionat o participat en un total de 30 projectes de recerca competitius tant estatals com autonòmics i europeus, ha dirigit un total de 30 tesis doctorals i ha publicat més de 100 articles en revistes indexades, més de 60 capítols de llibre i més de 20 monografies. La seva activitat de recerca li ha merescut el reconeixement com a Grup de recerca consolidat per part de la Generalitat de Catalunya en les convocatòries 2014-2016 i 2017-2021.

L’especialització dels seus membres també li ha permès formar part del quadre docent de màsters i postgraus especialitzats d’abast nacional i internacional. Entre els primers, la participació en el “Master oficial de derecho empresarial” de la UAB, en el “Master de dret animal” de la UAB, en el “Master en Derecho ambiental” de la Universidad Internacional de Andalucía o el “Master en Govern Local” organitzat per l’Associació Catalana de Municipis en col.laboració amb la UAB i la URV. Entre els masters i postgraus internacionals, destaquem la participació al “Posgrado en Criminalidad económica” de la Universidad Nacional de Mar del Plata (Argentina). El Grup també ha desenvolupat una important tasca d’assessorament expert a organismes nacionals i estrangers. En aquest darrer aspecte, el Grup compta amb la col·laboració de l’ Institut de Dret i Tecnologia per tal de poder comptar amb la perspectiva multidisciplinar i els recursos tècnics que es requereixen.

Dirección a cargo:

Joan Baucells Lladós

Líneas de investigación

 • Línias de investigación:
 • FAST LISA: Fighting hAte Speech Through a Legal, ICT and Sociolinguistic approach
 • LA PREVENCION DE LA CORRUPCION EN EL SECTOR PUBLICO EMPRESARIAL
 • Reparación, justicia restaurativa y mediación en la delincuencia socioeconómica
 • Partidos políticos:responsabilidad penal y política,individual y colectiva
 • PREVENCIÓN Y SANCIÓN DE LA DELINCUENCIA ECONÓMICA (PRYSDE)

Objetivos de desarrollo sostenible de las Naciones Unidas

En 2015, los estados miembros de las Naciones Unidas acordaron 17 Objetivos de desarrollo sostenible (ODS) globales para erradicar la pobreza, proteger el planeta y garantizar la prosperidad para todos. Nuestro trabajo contribuye al logro de los siguientes ODS:

 • ODS 3: Salud y bienestar
 • ODS 10: Reducción de las desigualdades
 • ODS 16: Paz, justicia e instituciones sólidas

Huella digital

Profundizar en los temas de investigación en los que Grup de Recerca en Dret penal i noves tendències político-criminals está activo. Estas etiquetas de temas provienen de las obras de los integrantes de esta organización. Juntos, forma una huella digital única.

Colaboraciones y áreas de investigación principales de los últimos cinco años

Colaboración externa reciente a nivel de país/territorio. Para consultar los detalles, haga clic en los puntos o