Abstract
La vil·la romana de la Gran Via – Can Ferrerons (Premià de Mar, el Maresme) destaca pel seu singular edifici de planta octagonal. Després de la primera ocupació de l’edifici com a pavelló de rebre, l’edifici va ser reutilitzat durant els segles v i vi per a la producció de vi i per a la metal·lúrgia, amb una petita zona d’habitatge.Les excavacions van documentar abundants restes faunístiques. L’anàlisi arqueozoològica d’aquestes restes, inclosa la classificació anatòmica i taxonòmica, l’anàlisi biomètrica i els perfils de mortalitat té com a objectiu caracteritzar el paper econòmic dels centres de producció tardoromans així com avançar en el coneixement de les preferències alimentàries i els usos de matèries primeres al nord‑est d’Hispània.Aquesta comunicació se centra en les restes recuperades dels estrats arqueològics associats a la reutilització de l’edifici com a centre de producció, amb l’objectiu d’entendre el paper de les pràctiques ramaderes desenvolupades en aquest lloc i en aquest període. L’adquisició de carn és probablement un dels principals objectius detectats en la fauna de Can Ferrerons, amb marques de tall que donen suport a una carnisseria sistemàtica dels animals. Tanmateix, hi ha proves que suggereixen
l’explotació d’una gamma de productes antemortem i postmortem. Els perfils de mortalitat suggereixen l’explotació de llet o llana, mentre que el tall sistemàtic de banyes de caprins i cornamentes de cérvol, posiciona aquests animals també com a font de matèries primeres.
l’explotació d’una gamma de productes antemortem i postmortem. Els perfils de mortalitat suggereixen l’explotació de llet o llana, mentre que el tall sistemàtic de banyes de caprins i cornamentes de cérvol, posiciona aquests animals també com a font de matèries primeres.
Original language | Catalan |
---|---|
Title of host publication | Ager Mutabilis. L'explotació del territori en època romana |
Editors | Marc Bouzas, Josep Burch, Pere Castanyer, Joan Frigola, Joaquim Tremoleda |
Place of Publication | Girona |
Pages | 161-196 |
Number of pages | 36 |
ISBN (Electronic) | 978-84-9984-685-9 |
DOIs | |
Publication status | Published - 2024 |