TY - JOUR
T1 - Pràctiques de referència en coeducació a Catalunya
T2 - Evidence-based coeducation practices in Catalonia
AU - Gavalda Elias, Xènia
AU - Llos Casadella, Berta
AU - Sánchez-Martí, Angelina
N1 - Gavaldà, X., Llos, B., i Sánchez, A. (2022). Pràctiques de referència en coeducació a Catalunya. Revista Catalana de Pedagogia, 21, 3-20. https://doi.org/10.2436/20.3007.01.169
PY - 2022/3/29
Y1 - 2022/3/29
N2 - Partint del coneixement que aporten les pedagogies crítiques feministes centrades en la presa de consciència crítica i el compromís ètic per subvertir les desigualtats de gènere, aquest article respon a l’objectiu de visibilitzar pràctiques de referència en matèria de coeducació en centres d’educació secundària d’arreu de Catalunya des d’un enfocament d’educació per a la justícia global. Amb aquest objectiu, es va dur a terme una recerca multimodal que combinava tècniques pròpies de les metodologies basades en les arts i tècniques participatives, amb una aproximació eminentment qualitativa i emmarcada en la investigació activista feminista (IAF). Els resultats obtinguts assenyalen que les pràctiques coeducatives identificades tenen a veure amb les epistemologies (què), els espais (on) o l’organització del centre (com). D’altra banda, s’apunten algunes resistències i facilitadors, entre els quals destaquen, respectivament, la manca de consciència de gènere i de formació en pedagogies feministes per part del professorat, i la participació i implicació de l’alumnat amb discursos feministes com a motor de transformació en clau de gènere als instituts.
AB - Partint del coneixement que aporten les pedagogies crítiques feministes centrades en la presa de consciència crítica i el compromís ètic per subvertir les desigualtats de gènere, aquest article respon a l’objectiu de visibilitzar pràctiques de referència en matèria de coeducació en centres d’educació secundària d’arreu de Catalunya des d’un enfocament d’educació per a la justícia global. Amb aquest objectiu, es va dur a terme una recerca multimodal que combinava tècniques pròpies de les metodologies basades en les arts i tècniques participatives, amb una aproximació eminentment qualitativa i emmarcada en la investigació activista feminista (IAF). Els resultats obtinguts assenyalen que les pràctiques coeducatives identificades tenen a veure amb les epistemologies (què), els espais (on) o l’organització del centre (com). D’altra banda, s’apunten algunes resistències i facilitadors, entre els quals destaquen, respectivament, la manca de consciència de gènere i de formació en pedagogies feministes per part del professorat, i la participació i implicació de l’alumnat amb discursos feministes com a motor de transformació en clau de gènere als instituts.
KW - coeducación
KW - perspectiva de género
KW - prácticas de referencia
KW - centros educativos
KW - educación secundaria
KW - pedagogías feministas
U2 - https://doi.org/10.2436/20.3007.01.169
DO - https://doi.org/10.2436/20.3007.01.169
M3 - Artículo
VL - 21
SP - 3
JO - Revista Catalana de Pedagogia
JF - Revista Catalana de Pedagogia
SN - 1695-5641
M1 - 1
ER -