La Llei de Contractes de Conreu i els Fets d'Octubre de 1934. Una visió jurídica.

Research output: Chapter in BookChapterResearchpeer-review

4 Downloads (Pure)

Abstract

En aquest treball s’explica de manera cronològica una visió essencialment jurídica de dos dels episodis més complexos i conflictius en la Catalunya de la II República. Tant la Llei de contractes de conreu com els Fets d’Octubre de 1934 han estat tractats a bastament per la història política i social. S’ha fixat el focus en el conflicte agrari català i s’ha donat protagonisme als aldarulls dels Fets d’Octubre de 1934 i les seves repercussions polítiques.
En canvi, de vegades s’han deixat passar aspectes rellevants des del punt de vista jurídic. L’aridesa de les normes jurídiques ha provocat que s’hagi optat per no incorporar-les a l’anàlisi històrica. La seva complexitat i la incontinència normativa dels anys de la II República són un obstacle difícil de superar. D’altra banda, no volem reiterar allò sabut o que d’altres han explicat millor. L’objectiu d’aquest treball és més modest, però no per això més senzill. Volem aportar dades des de la història del dret que ajudin a completar el puzle ja mostrat per altres banques de la història. La imatge
que ens mostri totes les dades, incloses les jurídiques, ens ha d’ajudar a entendre millor el passat; de vegades, els detalls (jurídics) que no s’han tingut en compte ajuden a copsar algunes decisions, algunes actituds que, d’altra banda, continuarien situades en els llocs comuns de la història.
Original languageCatalan
Title of host publication90 anys de la Segona República
EditorsJosep Lluis Martín i Berbois
Place of PublicationBarcelona
Pages161-195
Number of pages35
VolumeCol·lecció Referents nº 17
Publication statusPublished - 2021

Cite this