Colorants fluorats hidrofòbics i el seu ancoratge sobre materials

Ana Maria Montagut Perez, Roger Soler, Rosa Maria Sebastian Perez, Adela Vallribera Masso

Research output: Contribution to journalArticleResearchpeer-review

Abstract

Les superfícies hidrofòbiques artificials són de gran interès en una àmplia gamma d'aplicacions industrials gràcies a les seves propietats d'autoneteja, anticontaminació biològica, antifongs, antiadherència i anticorrosió, entre d'altres. En la indústria tèxtil, són de gran interès materials amb propietats capaces de repel·lir l'aigua i compostos oliosos, ja que poden ser molt útils per a roba esportiva especial, tèxtils per a la llar com ara catifes o mobles entapissats, paraigües, etc.
Seguint la trajectòria del nostre grup, hem sintetitzat colorants reactius amb diferents centres cromàtics que contenen a la seva estructura llargues cadenes polifluorades i grups funcionals que permeten el seu ancoratge sobre una superfície de cotó o vidre, de manera que hem obtingut nous materials hidrofòbics acolorits.
Per tal d'estudiar la hidrofobicitat dels materials obtinguts, hem realitzat mesures de l'angle de contacte d'una gota d'aigua dipositada a la superfície de les teles tenyides i sobre vidres recoberts amb els nostres colorants sintetitzats. S'han obtingut angles més grans de 150º, en el cas dels teixits tenyits, la qual cosa demostra que són superhidrofòbics.
Original languageCatalan
Pages (from-to)30-35
Number of pages5
JournalRevista de la Societat Catalana de Química
Publication statusPublished - 2014

Cite this