Institute of European Studies (IEE)

 • Postal addressShow on map

  Carrer de la Vall Moronta, Edifici B

  08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

  Spain

Organisation profile

Organisation profile

El compromís docent i investigador de la UAB amb estudis de la Unió Europea forma part de la seva trajectòria gairebé de de la seva creació, si bé va ser a principis dels anys 80 que es va traduir en un seguit d’accions i resultats que van situar aquesta universitat com a punt de referència a Catalunya, a Espanya i arreu en aquesta matèria.

L’any 1984 es crea a la UAB el Centre de Documentació europea a partir d’un acord entre la Universitat i la Comissió Europea. El mateix any comencen els estudis de postgrau d’estudis europeus, i el 1985, a partir d’un acord entre la UAB i la Generalitat de Catalunya es va crear l’Institut Universitari d’Estudis Europeus, que va tenir continuïtat fins l’any 2012 en que la crisi econòmica i les greus conseqüències que se’n va derivar i encara pateix el sistema universitari català van provocar la seva desaparició.

Això no obstant,  el prestigi de l’Institut desaparegut, la trajectòria de recerca i formativa que havia desplegat durant més de vint anys, i el reconeixement internacional que tenia tant la institució com qui en formaven part van fer que la pròpia universitat decidís reconduir tot aquell bagatge i impulsar, ara ella sola, un nou centre d’estudis europeus sota el format CER (centre d’Estudis i Recerca) i denominat Institut d’Estudis Europeus (IEE-UAB).

Noms com Gregori Garzón Clariana, Blanca Vilà Costa o Jordi Bacaria Colom, i totes les persones que han anat formant, moltes de les quals hem continuat ja sigui en la docència, recerca i transferència dels Estudis Europeus, ja sigui treballant en aquests àmbits, han estat claus en aquest prestigi i en la seva continuïtat institucional.

L’actual Centre d’Estudis i Recerca manté l’experiència personal i investigadora del seu predecessor, però incorpora nous valors per tal de fer-lo més útil tant a la pròpia institució universitària com a la societat a la que vol servir. Per aquest motiu hi ha dues característiques que ha potenciat especialment: la interdisciplinarietat i la transversalitat. Dues característiques que el Comissari Carlos Moedas va posar especialment de relleu en les seves paraules quan va donar la benvinguda d’aquest nou centre a la UAB.

D’aquesta manera l’objectiu de l’IEE-UAB és incorporar personal investigador més enllà de les disciplines que tradicionalment n’havien format part, i així aportar investigacions i estudis més propers a cada sector, beneficiant-nos del coneixement expert d’aquest personal.

Mitjançant aquesta institució volem aportar a la societat reflexions i anàlisis que siguin de utilitat per a la millora del nostre entorn més immediat, però també, i molt especialment,  per enfortir els principis, les bases i els desenvolupaments que han de servir per estructurar una Unió Europea més sòlida i propera als interessos i necessitats de tothom qui hi participem.

La institució que ha engegat la UAB, com la pròpia UAB i com la UE és una institució dinàmica, acollidora i amb voluntat de millora i adaptació a les necessitats de cada moment. Esperem les aportacions de tothom, membres i no membres, que seran les que ens faran créixer. Sentiu-vos-hi benvingudes. Sentiu-vos-hi benvinguts.

UN Sustainable Development Goals

In 2015, UN member states agreed to 17 global Sustainable Development Goals (SDGs) to end poverty, protect the planet and ensure prosperity for all. Our work contributes towards the following SDG(s):

 • SDG 3 - Good Health and Well-being
 • SDG 4 - Quality Education
 • SDG 7 - Affordable and Clean Energy
 • SDG 10 - Reduced Inequalities
 • SDG 11 - Sustainable Cities and Communities
 • SDG 13 - Climate Action
 • SDG 14 - Life Below Water
 • SDG 16 - Peace, Justice and Strong Institutions

Fingerprint

Dive into the research topics where Institute of European Studies (IEE) is active. These topic labels come from the works of this organisation's members. Together they form a unique fingerprint.

Collaborations and top research areas from the last five years

Recent external collaboration on country/territory level. Dive into details by clicking on the dots or