Grup de Recerca Antropologia i Història de la Construcció d'Identitats Socials i Polítiques - AHCISP

  • Postal address

    Edifici B. Campus de la UAB

    08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

    Spain

Organization profile

AHCISP té com a eix l’anàlisi de la dicotomia entre natura i cultura en les seves manifestacions socials, amb una perspectiva històrica i etnogràfica comparativa.
AHCISP va néixer amb l’objectiu d’estudiar tant l’elogi de les identitats i diferències socioculturals com la celebració de mestissatges, hibridismes i sincretismes que fan permeables les fronteres entre persones de diverses procedències.
En les recerques precedents (2005-2008 i 2009-2013), AHCISP s’ha centrat a observar com les categories socials històricament considerades innates i, doncs, universals, com la del mestissatge, no només no són òbvies sinó que no són extensives a totes les societats. Les nostres recerques posen en qüestió la dràstica divisió occidental entre natura i cultura. No totes les societats estableixen les mateixes fronteres en les seves categories ni totes resolen de la mateixa manera els intersticis entre categories, els espais intermedis o les mediacions i les coses fora de lloc. A partir d’investigacions comparatives i transnacionals, interpel•lem les transgressions de fronteres, categories i jerarquies político-culturals identitàries que, en ser erosionades, semblen engendrar identitats ambivalents.
Les categories de diferenciació establertes en el marc de les societats poden respondre a les mateixes lògiques quan abordem la divisió entre humans i no humans i la mateixa noció d’humanitat, que és objecte del projecte actual (2014-16). Per això incorporem a les nostres recerques una perspectiva interdisciplinària, on l’antropologia pugui dialogar amb les ciències de la vida, i contribuir d’aquesta manera, en depassar les fronteres entre àmbits del coneixement, a prescindir d’una segregació disciplinària que respon igualment a l’omnipresència del model cartesià en el pensament científic.

Fingerprint

Dive into the research topics where Grup de Recerca Antropologia i Història de la Construcció d'Identitats Socials i Polítiques - AHCISP is active. These topic labels come from the works of this organisation's members. Together they form a unique fingerprint.

Network

Recent external collaboration on country/territory level. Dive into details by clicking on the dots or