El càncer de mama (CM) és la neoplasia més freqüent en dones arreu del món, d'etiologia multifactorial on la dieta és un factor important en el desenvolupament de la malaltia. Estudis previs del grup han observat un efecte diferencial de les dietes hiperlipídiques sobre la carcinogènesi mamària experimental (clarament estimulant de la dieta rica en oli de blat de moro, amb una influència dèbil de la dieta amb oli d'oliva verge extra, OOVE), a través de diferents mecanismes com ara modificacions en l'expressió del metabolisme i/o dels gens apoptòtics. L'objectiu principal d'aquesta tesi és investigar l'efecte de les dietes hiperlipídiques i els seus components en la carcinogènesi mamària experimental així com els mecanismes implicats, especialment en el metabolisme i l'apoptosi, mitjançant enfocaments in vivo i in vitro. Per als estudis in vivo, es va utilitzar el model experimental de càncer de mama en rates induït amb DMBA. Els animals van ser alimentats amb una dieta baixa en greixos (LF), amb una dieta rica en oli de blat de moro des del deslletament (HOO) o després de la inducció (LF-HCO) i amb una dieta alta en OVEE des del deslletament (HOO) o després de la inducció (LF-HOO). L'anàlisi molecular de les principals vies metabòliques en tumors experimentals va demostrar un augment del metabolisme de la glucosa i mitocondrial per part de la dieta OOVE. Aquesta reprogramació metabòlica no va reflectir les característiques clíniques i morfològiques dels tumors (grau més baix en els grups OOVE) suggerint que els canvis metabòlics sense el context d'altres vies (proliferació o apoptosi) poden no reflectir la malignitat tumoral. L'anàlisi posterior mitjançant metabolòmica no dirigida va mostrar canvis en la composició lipídica dels tumors. La dieta rica en oli de blat de moro (rica en àcids grassos poliinsaturats PUFA n 6) va augmentar els PUFA totals i l'àcid linoleic alhora que va disminuir els àcids grassos monoinsaturats (MUFA). Per contra, els tumors dels grups OOVE eren similars als del grup control. Aquestes diferències concorden amb l'efecte diferencial de les dietes sobre la carcinogènesi, cosa que suggereix que la composició lipídica tumoral té un paper en la malignitat. A més, l'estudi dels nivells de proteïnes apoptòtiques en els tumors va revelar un augment per part de la dieta rica en OOVE suggerint que l'OOVE pot exercir un efecte beneficiós modulant l'apoptosi. En segon lloc, es va analitzar in vitro el paper dels components de les dietes hiperlipídiques. El tractament de les cèl·lules MDA-MB-231 i MCF-7 amb polifenols (Hydroxytyrosol HT, Luteolin LUT i Oleuropeïna) va disminuir la viabilitat cel·lular i va augmentar l'apoptosi, mentre que el tractament amb àcids grassos (àcid oleic i linoleic) no va tenir cap efecte significatiu. A continuació, es van caracteritzar els canvis metabòlics en cèl·lules de CM induïts amb HT i LUT, revelant una àmplia reprogramació metabòlica. Tot i que es van observar alguns efectes comuns en les línies cel·lulars, d'altres van dependre del tipus cel·lular, fet que subratlla la importància del context metabòlic en els estudis de metabolòmica del càncer. En resum, els resultats suggereixen un efecte beneficiós de l'OOVE sobre el risc del càncer de mama i la progressió de la malaltia a través de múltiples mecanismes com la modulació del metabolisme i afavorir un entorn proapoptòtic en els tumors. Aquests efectes estarien mediats per diversos components, especialment els compostos minoritaris, que destaquen la importància del tipus però també de la qualitat de l'oli consumit. La rellevància dels factors nutricionals és que són modificables, posant de manifest la importància de millorar els hàbits alimentaris, especialment en relació a la ingesta de lípids, en la prevenció i lluita contra el càncer de mama
Lípids de la dieta i càncer de mama experimental: Anàlisi del metabolisme i l’apoptosi tumoral.
Garcia Guasch, M. T. (Autor). 25 de jul. 2023
Tesi d’estudis: Tesi doctoral
Garcia Guasch, M. T. (Autor),
Moral Cabrera, R. (Director/a),
25 de jul. 2023Tesi d’estudis: Tesi doctoral
Tesi d’estudis: Tesi doctoral