El rendiment productiu i l’eficiència alimentària són crucials per la sostenibilitat de la producció porcina. El període de creixement-finalització representa més del 65% del cost total de producció, sent el període més costós en la producció porcina. Per tant, petites millores en aquesta etapa resulten en un augment dels guanys pels productors de porcs. En aquesta tesi doctoral, s’han realitzat diversos estudis sobre diferents estratègies nutricionals i de maneig per millorar el rendiment productiu i l’eficiència alimentària en porcs de creixement-finalització. El Capítol 3 va investigar l’efecte del pes viu al naixement i al deslletament en el rendiment productiu dels porcs, i identificar valors de tall per al pes viu al naixement i al deslletament, per tal de reconèixer els porcs de creixement lent en etapes inicials del cicle productiu. Els porcs que van néixer i van ser deslletats petits van tenir un baix rendiment productiu, però la mateixa eficiència alimentària que els altres porcs més pesats. El Capítol 4 va comparar el rendiment dels porcs de creixement lent i ràpid, en base a augmentar els nivells de lisina digestible (SID Lys) / aminoàcids (AA) en dietes isoenergètiques. L’eficiència alimentària dels porcs de creixement lent, va millorar quan es van augmentar els nivells de SID Lys/AA de 0,92 a 1,45%, però no va millora la dels porcs de creixement ràpid. Els requeriments dels nutrients poden variar segons la velocitat de creixement a la mateixa edat, i els porcs de creixement lent poden requerir de nivells més alts de SID AA en la dieta per poder aconseguir una millora en el rendiment productiu. El Capítol 5 va investigar l’efecte de la densitat per corral (DC) i la barreja sobre el rendiment productiu i les lesions corporals, en corrals de 10 a 14 porcs amb una menjadora amb un sistema d’alimentació humit-sec i un sol espai. Barrejar els porcs va tenir un efecte en el rendiment productiu, mentre que la DC no el va afectar. L’alt número de lesions corporals en les DC inferiors va indicar que una DC igual o inferior a 0,78 m2/porc és perjudicial per al benestar dels porcs, malgrat seguir la legislació de la UE. El Capítol 6 va estudiar l’efecte de la DC, la barreja i l’alimentació per fases (AF) en el rendiment productiu de porcs allotjats en el mateix tipus de corral que en el Capítol 5. Barrejar i reduir la relació SID Lys/Energia Neta de 0,95 a 0,82 g/MJ a les 15-16 setmanes d’edat, té un impacte més marcat en el rendiment productiu que una reducció de la DC de 0,96 a 0,78 m2/porc. El Capítol 7 va investigar els perfils metabòlits sanguinis, i els dels àcids grassos volàtils (AGV) fecals, per avaluar ineficiències alimentàries segons el contingut de proteïna, AA i energia de la dieta en porcs de creixement i finalització. Els canvis en la dieta i l’edat dels porcs va afectar els perfils d’AGV fecals i dels metabòlits sanguinis. El nitrogen ureic sèric és el millor indicador relacionat amb l’eficiència proteica, el qual augmenta quan els porcs en creixement i finalització són alimentats amb dietes altes en proteïna no balancejades per AA. També, els àcids grassos de cadena ramificada van augmentar en els porcs en creixement alimentats amb dietes altes en proteïna, però no va demostrar la mateixa consistència que el nitrogen ureic sèric. El Capítol 8 va avaluar l’ús de l’espectroscòpia d’infraroig proper (NIRS) per predir els components químics de les femtes i els coeficients de digestibilitat total aparent dels nutrients, en la granja. Els resultats obtinguts van ser similars utilitzant femtes liofilitzades, però sense moldre, fet que facilita l’ús del NIRS.
| Data del Ajut | 6 d’abr. 2022 |
|---|
| Idioma original | Anglès |
|---|
| Supervisor | David Sola Oriol (Director/a), Ramon Muns Vila (Director/a) & Edgar Garcia Manzanilla (Director/a) |
|---|
Investigating New and Existing Management and Nutritional Strategies to Improve Productive Performance and Feed Efficiency in Grower-Finisher Pigs
Camp Montoro, J. (Autor). 6 d’abr. 2022
Tesi d’estudis: Tesi doctoral
Camp Montoro, J. (Autor),
Sola Oriol, D. (Director/a), Muns Vila, R. (Director/a) & Garcia Manzanilla, E. (Director/a),
6 d’abr. 2022Tesi d’estudis: Tesi doctoral
Tesi d’estudis: Tesi doctoral