Environmental assessment of Catalan fruit production focused on carbon and water footprint

Tesi d’estudis: Tesi doctoral

Resum

Durant l'última dècada, el sector agrícola ha passat de les pràctiques tradicionals a mètodes més intensius per tal d'augmentar la seva productivitat, com a resposta a la creixent demanda d'una població creixent. En conseqüència la producció d'aliments ha desencadenat una important contribució a l'esgotament dels recursos naturals i l'impacte ambiental. Per desenvolupar una gestió ambiental adequada, és essencial per a les indústries de conèixer els principals indicadors ambientals dels seus productes i processos : emissions, consum d’energia i consum d'aigua, generació de residus, eficiència, etc. Tot això pot ajudar als productors a millorar la gestió dels seus sistemes productius, donar un valor ambiental afegit al seu producte, i proporcionar més informació ambiental als consumidors. Tenint en compte que la poma i préssec són dues fruites significatives en els països mediterranis, i que la majoria de les publicacions sobre els impactes ambientals de la producció de fruita es basen en un únic any productiu, aquest estudi intenta realitzar un anàlisi ambiental de la producció de poma i préssec utilitzant amb un enfocament d'Anàlisi del Cicle de Vida (ACV), amb la finalitat de proporcionar nova informació ambiental sobre la fruita, i també introduir una anàlisi des de la perspectiva plurianual per tal d’identificar la variabilitat dels impactes ambientals relacionats amb el rendiment anual d’una plantació, les condicions geogràfiques i climàtiques. Els resultats s'expressen en termes de petjada de carboni i petjada hídrica, per tal de comparar aquests conceptes des d'un punt de vista metodològic, i també informar al sector de les fruita i dels consumidors. La petjada de carboni, quantifica les emissions CO2 equivalents relacionades amb el cicle de vida d'un producte o servei en termes d'escalfament global. La petjada hídrica mesura l'aigua que es consumeix per desenvolupar un producte d'un bé o un servei. Aquest estudi segueix un marc interdisciplinari, tenint en compte les següents etapes en el procés de producció de la fruita: fase agrícola, comercialització, distribució, el consum i disposició final, així com l’obtenció dels materials i substàncies relacionats amb la producció de fruita. Els sistemes estudiats són horts de poma i préssec situats a Catalunya. Les dades utilitzades han estat recollides directament dels horts de la Unitat d'Horticultura Ambiental de l'Institut de Recerca per a l'Agricultura i l'Alimentació i Tecnologia (IRTA), ubicat a la província de Lleida, i abarca entre 9-15 anys de producció real. Aquesta tesi contribueix a detectar els punts crítics de l'impacte ambiental relacionat amb la producció de fruita des d’una perspectiva d'anàlisi del cicle de vida, així com avaluar les metodologies existents per calcular la petjada de carboni i d’aigua, a més de desenvolupar nous aspectes metodològics, i generar noves dades sobre el tema, que seran útils pels productors de fruita i també pels altres actors involucrats en la producció de fruita. Encara que l'estudi demostra que l'ACV és una eina útil per estimar l'impacte associat a un producte o un procés, i també pel càlcul de la petjada de carboni i la petjada hídrica, encara hi ha algunes qüestions per resoldre pel que fa la qualitat de les dades i base de dades disponibles per quantificar l’impacte ambiental, ja que a vegades és necessari treballar amb dades genèriques, que poden generar variabilitat en els resultats.

Data del Ajut8 de jul. 2016
Idioma originalAnglès
SupervisorLuis Asín Jones (Director/a), Pere Muñoz Ondina (Director/a) & Carles Gasol Martinez (Director/a)

Keywords

  • Anàlisi de cicle de vida
  • Impacte ambiental
  • Agricultura sostenible

Com citar-ho

'