TY - JOUR
T1 - El uso de diagramas de satisfacción vital y parrillas biográficas como herramientas híbridas para la obtención de datos secuenciales
AU - Verd Pericàs, Joan Miquel
N1 - Los proyectos de investigación mencionados en el artículo en los que el autor participó directamente son el proyecto CAPRIGHT (Recursos, derechos y capa-cidades: En busca de bases sociales para Europa), financiado por el 6º Programa Marco de Investigación de la UE con el contrato CIT4-CT-2006-028549; el proyecto REDEMAS (Las redes sociales como mecanismo para la búsqueda de empleo y la inserción laboral de los jóvenes), financiado por el Ministerio de Econo-mía y Competitividad de España con el contrato CSO2012-36055, y el proyecto CAPSINES (La acumulación y uso del capital social entre jóvenes con trayectorias inestables en el mercado laboral), también financiado por el Ministerio de Econo-mía y Competitividad de España con el contrato CSO2016-77905.
PY - 2022/10/20
Y1 - 2022/10/20
N2 - En l'article es descriuen les característiques de dos tipus d'eines híbrides útils per a l'obtenció conjunta de dades quantitatives i qualitatives, es revisa el tipus d'ús que han tingut en treballs publicats precedentment i s'identifiquen els avantatges i els inconvenients del seu ús. Aquests dos tipus d'eines són els diagrames de satisfacció vital i les graelles biogràfiques. Tots dos tipus de diagrames van ser originàriament dissenyats com a instruments d'obtenció de dades quantitatives en el marc de la recerca sobre el curs de vida i posteriorment han passat a ser utilitzats també com a eines híbrides i com a eines únicament qualitatives. Tots dos tipus de diagrames són avaluats principalment a partir de l'ús realitzat per l'autor en recerques en les quals ha participat. Els principals avantatges identificats poden resumir-se en dos punts: 1) la facilitat per obtenir una representació fidedigna de fets complexos, i 2) la possibilitat d'estimular la reflexió personal a partir d'aquesta representació. S'identifica també una limitació principal comuna per als dos tipus de diagrames: poden ser difícils d'entendre, tret que les persones entrevistades rebin una explicació clara sobre com utilitzar-los. En tot cas, aquest tipus de diagrames constitueixen un pont entre la perspectiva del curs de vida i la recerca amb mètodes mixtos, una combinació molt poc tractada en la literatura metodològica.
AB - En l'article es descriuen les característiques de dos tipus d'eines híbrides útils per a l'obtenció conjunta de dades quantitatives i qualitatives, es revisa el tipus d'ús que han tingut en treballs publicats precedentment i s'identifiquen els avantatges i els inconvenients del seu ús. Aquests dos tipus d'eines són els diagrames de satisfacció vital i les graelles biogràfiques. Tots dos tipus de diagrames van ser originàriament dissenyats com a instruments d'obtenció de dades quantitatives en el marc de la recerca sobre el curs de vida i posteriorment han passat a ser utilitzats també com a eines híbrides i com a eines únicament qualitatives. Tots dos tipus de diagrames són avaluats principalment a partir de l'ús realitzat per l'autor en recerques en les quals ha participat. Els principals avantatges identificats poden resumir-se en dos punts: 1) la facilitat per obtenir una representació fidedigna de fets complexos, i 2) la possibilitat d'estimular la reflexió personal a partir d'aquesta representació. S'identifica també una limitació principal comuna per als dos tipus de diagrames: poden ser difícils d'entendre, tret que les persones entrevistades rebin una explicació clara sobre com utilitzar-los. En tot cas, aquest tipus de diagrames constitueixen un pont entre la perspectiva del curs de vida i la recerca amb mètodes mixtos, una combinació molt poc tractada en la literatura metodològica.
KW - Métodos mixtos
KW - Investigación mixta
KW - Entrevistas biográficas
KW - Datos secuenciales
KW - Herramientas híbridas
KW - Perspectiva longitudinal
KW - Perspectiva del curso de vida
KW - Eines híbrides
KW - Perspectiva del curs de vida
KW - Perspectiva longitudinal
KW - Entrevistes biogràfiques
KW - Mètodes mixtos
KW - Recerca mixta
KW - Dades seqüencials
KW - Sequential data
KW - Life course perspective
KW - Hybrid tools
KW - Mixed methods
KW - Mixed research
KW - Longitudinal perspective
KW - Biographical interviews
UR - https://doi.org/10.5565/rev/papers.3089
UR - https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8645743
U2 - 10.5565/rev/papers.3089
DO - 10.5565/rev/papers.3089
M3 - Artículo
SN - 0210-2862
VL - 107
SP - 1
EP - 32
JO - Papers: Revista de Sociologia
JF - Papers: Revista de Sociologia
IS - 4
M1 - e3089
ER -