Estratègies d'alimentació de porcs en fase final d'engreixament per minimitzar l'eliminació en excrements de salmonella associada a l'estres previ al sacrifici

Detalls del projecte

Descripció

El control de Salmonella als productes d'origen animal, i la producció porcina en particular (en l'actualitat les dades de prevalença indiquen la presència d'animals seropositius en un 70% de les explotacions) és important per tres motius fonamentals. En primer lloc per la seva transcendència sanitària en ser considerada una de les principals toxoinfeccions alimentàries. En segon lloc, per la creixent importància que cobren els atributs de seguretat dels productes animals al seu comerç internacional; i finalment per les seves repercussions gens menyspreables sobre la sanitat animal i els rendiments econòmics del sector productiu. Fins al moment, les mesures tradicionals de control i eradicació dels agents patògens, com la bioseguretat i vacunació, s'han demostrat insuficients a causa de l'elevada resistència de Salmonella i la seva pràctica ubiqüitat. Com a alternativa, els resultats més notables s'han obtingut dirigint els esforços a incrementar la resistència dels animals a la implantació i proliferació de Salmonella als seus tractes digestius. Modificacions en les característiques de la ració, com són la inclusió d'acidificants, i ordi o blat, així com mòltes més grosses, han mostrat els millors resultats; malgrat deprimir en certa mesura els rendiments productius dels animals. Els objectius del present projecte seran: i) dilucidar els mecanismes digestius condicionants de la proliferació de Salmonella al tracte digestiu, ii) establir pautes d'alimentació adequades durant la fase final de l'engreixament, i iii) optimitzar els temps de dejuni previ al sacrifici, amb l'objectiu de reduir la proliferació de Salmonella al tracte digestiu dels animals durant el transport i període d'espera en escorxador, minimitzant les repercussions productives i econòmiques
EstatusAcabat
Data efectiva d'inici i finalització1/12/0330/11/06

Socis col·laboradors

  • Sense entitat (Coordinador) (guia)

Finançament

  • Ministerio de Ciencia y Tecnología (MCYT): 7.400,00 €
  • Ministerio de Ciencia y Tecnología (MCYT): 88.550,00 €

Fingerprint

Explora els temes de recerca tractats en aquest projecte. Les etiquetes es generen en funció dels ajuts rebuts. Juntes formen un fingerprint únic.