Alimentació, mortalitat i nivells de vida a Espanya (segles XIX i XX)

Detalls del projecte

Descripció

En aquest projecte pretenem contribuir a l'estudi dels nivells de vida de la població espanyola durant els segles XIX i XX i incidir, en conseqüència, en les recents controvèrsies sobre la forma d'estimar aquella variable i interpretar els seus canvis en el temps. Amb aquesta finalitat estudiarem les relacions existents entre les transicions nutricional i epidemológica experimentades a Espanya durant el seu procés d'industrialització i urbanització. El projecte elaborarà nous indicadors sobre l'evolució d'aquelles variables a llarg termini i examinarà les seves relacions en tres nivells. (1) En el primer es tractaran les relacions existents entre la disponibilitat d'aliments, la composició de les dietes i l'evolució de la mortalitat, amb especial atenció a les disparitats regionals i a les trajectòries experimentades per zones industrials de Catalunya i el País Valencià. (2) En el segon s'analitzarà el consum de proteïnes animals, per ser un important indicador de la transició nutricional en les poblacions occidentals. (3) En el tercer s'estudiaran els hàbits de consum alimentari de distints grups socials, amb l'objecte d'analitzar les diferències en la dieta i l'impacte de la seva desigualtat en els nivells de morbiditat i mortalitat.En síntesi, intentarem precisar millor les condicions nutricionals i de salut de la població en el creixement econòmic modern i la incidència en aquestes condicions de tres variables: (a) el progrés tècnic i científic, (b) les polítiques públiques i (c) els nivells de desigualtat.
EstatusAcabat
Data efectiva d'inici i finalització13/12/0412/03/08

Finançament

  • Ministerio de Educación y Ciencia (MEC): 39.100,00 €
  • Ministerio de Educación y Ciencia (MEC): 6.000,00 €

Fingerprint

Explora els temes de recerca tractats en aquest projecte. Les etiquetes es generen en funció dels ajuts rebuts. Juntes formen un fingerprint únic.