Calculat sobre la base del núm. de les publicacions emmagatzemades a Pure i cites de Scopus
20102023

Producció científica per any

Perfil personal

Indicadors Generals de qualitat de la producció científica

1. Aportacions científiques
Sóc Professor Associat del Departament d'Informàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona i Investigador Associat al Centre de Visió per Computador. La meva principal activitat investigadora en els darrers anys s'ha centrat en el desenvolupament i validació de sistemes intel·ligents per a la colonoscòpia, concretament per a la caracterització de pòlips (detecció, segmentació i histologia in vivo). A continuació hi ha un resum de la meva producció científica, extret de Google Scholar:
• Citacions totals: 4500 (des del 2020: 3833)
• índex h: 20 (des del 2020: 18)
• Índex i10: 31 (des del 2020: 23)
Les meves publicacions inclouen 26 revistes indexades amb factors d'impacte (15 Q1), 25 actes de conferències internacionals, un llibre editat i nou capítols de llibres. Entre les meves publicacions, destaco quatre contribucions clau:
1. La nostra contribució al Pattern Recognition (Q1), que va consolidar la nostra posició en l'àmbit del processament d'imatges endoscòpiques, i que ha estat citada més de 600 vegades.
2. La nostra contribució a la revista Endoscòpia (Q1), que presenta un estudi preliminar sobre el potencial del nostre mètode de classificació de pòlips per ajudar a la predicció histològica durant els exàmens endoscòpics, amb 73 cites, un nombre destacat per a una revista clínica.
3. La nostra contribució a IEEE Transactions on Medical Imaging (Q1), presentant una àmplia anàlisi comparativa de diferents metodologies per a la detecció automàtica de pòlips en imatges de colonoscòpia, en el context d'un repte associat a la conferència internacional més important d'anàlisi d'imatges mèdiques (MICCAI), amb ja 434 cites.
4. La nostra recent contribució a l'endoscòpia gastrointestinal, estandarditzant criteris per a sistemes de suport intel·ligents en la detecció i el diagnòstic.
Pel que fa al finançament, he estat Investigador Principal d'un projecte de transferència de tecnologia –PRODUCTE 2014, AGAUR– en l'àmbit de l'anàlisi d'imatges per videobroncoscòpia i un altre projecte competitiu –IVENDIS DPI2015-65286-R– sobre desenvolupament de sistemes intel·ligents per a endoscòpia. Actualment coordino el laboratori d'avaluació de seqüències d'imatges (laboratori ISE). Actualment sóc l'investigador principal d'un projecte de la convocatòria Retos de la Societat (ALETHEIA, PID2020-120611RB-I00), coordinador de la xarxa espanyola dedicada a la intel·ligència artificial en colonoscòpia (AI4POLYPNET, RED2022-134964-T), ambdós finançats pel govern espanyol i amb la Generalitat de Catalunya. Sistema de detecció de pòlips a l'Hospital Clínic.
Sóc revisor actiu de projectes de recerca espanyols i locals (MICINN, AGAUR) i de revistes i congressos indexats (IEEE TMI, IEEE JBHI, Medical Image Analysis, MICCAI, MIUA).
Finalment, he realitzat 12 mesos d'etapes postdoctorals a 2 universitats internacionals: Trinity College (4 mesos el 2011), Universitat de Cergy Pontoise (8 mesos entre 2016 i 2019).
Finalment, m'agradaria esmentar la meva participació activa en la preparació de sol·licituds de finançament (MICINN, PRODUCTE 2014, NIH, HORIZON 20/20), la signatura d'acords de col·laboració amb socis clínics clau (Hospital Clinic, Hospital de Bellvitge) i l'establiment de col·laboracions estratègiques de recerca amb grups internacionals dedicats al processament d'imatges endoscòpiques (Arizona State University, ENSEA, Grup ETLANTOIS, Universitat Estatal d'Arizona i DKFZ).

2. Aportacions a la societat:
La meva trajectòria investigadora consisteix a utilitzar la visió per computador com a eina transversal aplicable en diferents àmbits: sanitat, control de qualitat, videovigilància, anàlisi de documents, etc. La meva principal activitat investigadora se centra en el desenvolupament de sistemes intel·ligents per assistir en intervencions clíniques, concretament en el desenvolupament de mètodes de processament d'imatges de colonoscòpia. L'objectiu de la meva recerca és desenvolupar mètodes que puguin millorar l'eficiència de les exploracions de colonoscòpia actuals proporcionant resultats precisos i explicables alhora que redueixen el nombre de biòpsies i cirurgies innecessàries mitjançant una detecció i caracterització precisa de lesions in vivo. En aquest context, he participat en el desenvolupament d'algorismes d'última generació per a la localització, segmentació i predicció histològica de pòlips.
A més, he estat pioner en la creació de bases de dades amb anotacions públiques per proposar un marc de validació global per provar mètodes desenvolupats, que ha estat utilitzat per més de 1000 investigadors a tot el món. Sota la premissa de transferir coneixement de la recerca a la societat, he dedicat esforços importants a establir aliances estratègiques amb institucions locals, com Hospital Clinic, per crear sinergies entre personal tècnic i clínic per desenvolupar sistemes que es puguin utilitzar a la sala d'examen. També he tingut un paper important en la preparació d'articles de recerca, contribucions a congressos internacionals, sol·licituds de finançament i signatura d'acords de col·laboració entre institucions.
Finalment, he participat en més de 30 activitats de divulgació orientades a la població en general, entre escoles i altres instituts de recerca, i he ocupat el càrrec de càtedra d'àrea en congressos com l'iSMIT o el MIUA.
3. Aportacions a la formació de joves investigadors:
He dirigit tres tesis doctorals acabades: una en l'àmbit de l'anàlisi d'imatges per videobroncoscòpia i les altres dues sobre els beneficis clínics associats a l'ús de sistemes d'IA per a la colonoscòpia (doctorat en medicina). Actualment sóc assessor de dues tesis doctorals: una centrada en el desenvolupament i validació de mètodes de caracterització de pòlips en colonoscòpia i una altra en el desenvolupament de mètodes de patologia digital.

Experiència relacionada amb els SDG de les Nacions Unides

El 2015, els estats membres de l’ONU van acordar 17 objectius globals de desenvolupament sostenible (SDG) per acabar amb la pobresa, protegir el planeta i garantir la prosperitat per a tothom. El treball d'aquesta persona contribueix als següents SDG:

  • ODG 3 – Bona salut i benestar

Educació / qualificació acadèmica

Doctor/a, Doctor en Informática, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Data d'adjudicació: 17 de des. 2012

Màster, Máster en Visión por Computador e Inteligencia Artificial, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Data d'adjudicació: 30 de set. 2009

Enginyer/a, Ingeniero de Telecomunicación, Universitat de Valladolid (UVa)

Data d'adjudicació: 17 de març 2008

Fingerprint

Consulta els temes de recerca on Jorge Bernal del Nozal està actiu. Aquestes etiquetes temàtiques provenen de treballs d’aquesta persona. Junts formen un fingerprint únic.
  • 1 Perfils similars

Col·laboracions i principals àrees de recerca dels darrers cinc anys

Col·laboració externa recent a nivell de país Feu una immersió en els detalls fent clic als punts.