Calculat sobre la base del núm. de les publicacions emmagatzemades a Pure i cites de Scopus
1993 …2023

Producció científica per any

Perfil personal

Interessos en recerca

Com a investigador en l'àmbit de la psicologia social i la ciència, la tecnologia i la societat (CTS), la meva trajectòria científica s'ha centrat en l'estudi dels processos psicosocials i culturals que intervenen en la producció, difusió i consum de les innovacions tecnocientífiques, especialment en relació amb el gènere i la joventut. Entre les meves aportacions hi ha:

 • L'elaboració d'una perspectiva crítica sobre la co-construcció de gènere i tecnologia, que qüestiona les visions essencialistes i deterministes que solen predominar en aquest camp d'estudi.
 • La realització de diversos projectes de recerca sobre l'impacte social i cultural de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en diferents àmbits, com el gènere, l'educació, l'oci o les migracions.
 • L'aplicació de metodologies qualitatives i innovadores, com l’autoetnografia, el relat de vida, el teatre social o l'anàlisi del discurs, per a explorar les experiències, actituds i pràctiques dels actors socials involucrats en el fenomen tecnocientífic.
 • La participació en xarxes i grups de recerca nacionals i internacionals, com el Barcelona Science and Technology Studies Group (STS-b) (abans Research Group of Social Studies on Science and Technology) o el grup de recerca interuniversitari en Joves i Noves Tecnologies - JovenTIC.
 • La divulgació dels resultats i reflexions a través de publicacions científiques, comunicacions en congressos, cursos i tallers, així com la col·laboració amb mitjans de comunicació i entitats socials.

Els meus interessos a mitjà termini són:

 • Aprofundir en l'anàlisi de les dimensions ètiques, polítiques i epistemològiques de la tecnociència, especialment pel que fa als desafiaments i oportunitats que plantegen les noves formes de producció i gestió del coneixement, com la ciència oberta, la ciència ciutadana o la ciència participativa.
 • Ampliar el camp d'estudi de les relacions entre gènere i tecnologia, incorporant altres categories d'anàlisis, com la classe, l'ètnia, l'edat o la sexualitat, i abordant temes emergents, com la intel·ligència artificial, la robòtica o la biotecnologia.
 • Desenvolupar projectes d’investigació-acció que contribueixin a la transformació social i a la millora de la qualitat de vida de les persones i col·lectius afectats per les problemàtiques associades a les innovacions tecnocientífiques, com les anomenades addiccions conductuals, la fractura digital, la discriminació o l'exclusió social.
 • Fomentar l'ús de noves formes literàries en les ciències socials, especialment l'ús d’autoetnografies i relats de vida per a poder aprofundir en els fenòmens a estudiar superant les limitacions de les metodologies quantitatives i qualitatives tradicionals.

Paraules clau: Estudis socials de la ciència i la tecnologia; Estudis de gènere; Psicologia social; Autoetnografia

Experiència relacionada amb els SDG de les Nacions Unides

El 2015, els estats membres de l’ONU van acordar 17 objectius globals de desenvolupament sostenible (SDG) per acabar amb la pobresa, protegir el planeta i garantir la prosperitat per a tothom. El treball d'aquesta persona contribueix als següents SDG:

 • ODS 5 - Igualtat de gènere
 • ODS 10 - Reducció de les desigualtats

Educació / qualificació acadèmica

Doctor/a, Psicologia Social, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Data d'adjudicació: 23 de nov. 2001

Màster, Psicologia Social, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Data d'adjudicació: 4 de març 1998

Llicenciat/da, Psicologia, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Data d'adjudicació: 14 de set. 1993

Posicions externes

Col·laborador docent, Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

1 de set. 1995 → …

Fingerprint

Consulta els temes de recerca on Joel Feliu i Samuel-Lajeunesse està actiu. Aquestes etiquetes temàtiques provenen de treballs d’aquesta persona. Junts formen un fingerprint únic.
 • 1 Perfils similars

Col·laboracions i principals àrees de recerca dels darrers cinc anys

Col·laboració externa recent a nivell de país Feu una immersió en els detalls fent clic als punts.