• TelèfonPhone: 34-93-5811315 / 5812182
  • Travessera dels Turons, Edifici V

    080193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

    Espanya

Acceptar estudiants de doctorat

Calculat sobre la base del núm. de les publicacions emmagatzemades a Pure i cites de Scopus
1984 …2024

Producció científica per any

Perfil personal

Interessos de recerca

Doctor en Bioquímica per la Univ. de Barcelona, vaig fer el meu postdoctorat a la U. Massachusetts, clonant i caracteritzant per primera vegada les dues isoformes de la proteïna fosfatasa 2A humana (PP2A). De tornada a la UAB el 1988, com a investigador establert, vaig explorar les proteïnes fosfatases al llevat Saccharomyces cerevisiae, el meu principal model de treball des de llavors, descobrint dues noves fosfatases: Ppz1 i Ppg1 (2 JBC). Com a investigador pioner en seqüenciació automatitzada d'ADN, durant la dècada de 1990 vam clonar i caracteritzar múltiples ADNc i gens de fosfatases Ser/Thr (PPX, PP2A), principalment en plantes. També vaig participar en la seqüenciació del genoma del llevat (cromosoma XV, Nature). A més, durant aquest període vam investigar la fosfatasa Ppz1 de llevat, descobrint que era un element clau en la regulació de la tolerància a la sal i que estava regulada negativament per Hal3. El 2004, vam descobrir un segon regulador negatiu de Ppz1, Vhs3 (4 JBC, 1 PNAS, 1 MCB). Una aportació clau va ser la publicació el 2009 que Hal3 i Vhs3 són proteïnes moonlighting, ja que a més de ser reguladors de Ppz1, actuen com a components d'una PPC descarboxilasa que és clau a la biosíntesi de CoA (Nat. Chem Biol). Després vamrem investiguar més a fons la interacció entre S. cerevisiae Ppz1 i Hal3 i caracteritzar Ppz1 (i Hal3) en fongs patògens d'animals i plantes (C. albicans, Aspergillus, Cryptococcus i Ustilago), així com l'extraordinària estructura de Hal3 a S. pombe (1 JBC, 1 BJ, 5 Mol. Microbiol., 3 Sci Reports, 1 PLOS Pathogens, entre d'altres).

Pels volts de l'any 2000 ens interessem en la senyalització en llevats en resposta a l'estrès per Na+ i per l'alcalinització del medi. Entre finals de 1990-2003, a més de delimitar la resposta transcripcional intervinguda per Hog1 en resposta a l'estrès salí (ús pioner de microarrays d'ADN a Espanya), descobrim que l'estrès alcalí promou l'entrada de calci i l'activació de la via de la calcineurina (2 JBC, 1 Mol Microbiol). Posteriorment, varem caracteritzar el paper de la via d'integritat de la paret cel·lular (CWI), l'homeòstasi del coure i el ferro, i les vies de la quinasa Snf1 i PKA en la resposta adaptativa al pH alcalí (2 JBC, 2 Biochem J) . A més, des de mitjans de l'any 2000 i fins fa poc hem caracteritza una nova família de fosfatases, les PP2C. Estudiem el seu paper en la tolerància a la sal i analitzem el perfil transcriptòmic i funcional de diverses isoformes (Ptc1-5), establint les seves dianes cel·lulars. (2 Mol Microbiol, 1 JBC, 1 MCB, 1 Genetics). En els darrers anys, com a coordinador d'un consorci internacional (TRANSLUCENT), hem aplicat enfocaments de biologia de sistemes a l'estudi de l'homeòstasi de cations monovalents (11 articles, inclosos 1 MCB, 2 Mol Microbiol, 1 PLOS Comp Biol). En el context de la subvenció actual PID2020-113319RB-I00, hem identificat nous mòduls reguladors per a la inducció de gens en condicions de pH alcalí i hem implementat mètodes per a la generació aleatòria de vectors sintètics híbrids regulats per alcalinització a S. cerevisiae (1 IJMS, 1 article en preparació). També hem dilucidat la resposta transcriptòmica a l'alcalinització a K. phaffii (P. pastoris) i, basant-nos en aquest coneixement, utilitzem promotors seleccionats per crear soques capaços de produir i secretar eficaçment a nivell de laboratori fitasa, un enzim d'alta rellevància industrial ( 1 Microb Cell Fact publicat, un segon en revisió). En els darrers cinc anys hem iniciat col·laboracions amb diverses empreses (Pintaluba SA, R+D Espuña, CYGYT-Biocon SL.) per donar-los suport en l'expressió de proteïnes heteròlogues amb finalitats industrials.

En resum, es tracta d'una trajectòria científica fortament lligada a l'estudi dels processos de senyalització cel·lular controlats per la fosfo-desfosforilació, en el context de l'expressió gènica en resposta a l'estrès catiònic i de pH, amb capacitat demostrada per transferir coneixements fonamentals per a àmbit productiu. He supervisat les Tesis Doctorals de 25 estudiants, la gran majoria treballant a l'acadèmia, centres de recerca o empreses biotecnològiques. He actuat ininterrompudament des del 1989 com a IP de 24 projectes de recerca nacionals i internacionals.

Experiència relacionada amb els SDG de les Nacions Unides

El 2015, els estats membres de l’ONU van acordar 17 objectius globals de desenvolupament sostenible (SDG) per acabar amb la pobresa, protegir el planeta i garantir la prosperitat per a tothom. El treball d'aquesta persona contribueix als següents SDG:

  • ODG 3 – Bona salut i benestar
  • ODG 16 - Pau, justícia i institucions fortes

Educació / qualificació acadèmica

Doctor/a, Farmàcia, Universitat de Barcelona (UB)

Data d'adjudicació: 1 de març 1986

Llicenciat/da, Farmàcia, Universitat de Barcelona (UB)

Data d'adjudicació: 1 de juny 1980

Posicions externes

Professor Titular Universitari, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

1 de gen. 19881 de febr. 1993

Becari Postdoctoral, University of Massachusetts (UMASS)

1 de set. 198624 de des. 1987

Professor Colaborador, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

4 de nov. 19851 de gen. 1987

Becari d'Investigació, Universitat de Barcelona (UB)

1 de gen. 19821 de gen. 1985

Fingerprint

Consulta els temes de recerca on Joaquin Ariño Carmona està actiu. Aquestes etiquetes temàtiques provenen de treballs d’aquesta persona. Junts formen un fingerprint únic.
  • 1 Perfils similars

Col·laboracions i principals àrees de recerca dels darrers cinc anys

Col·laboració externa recent a nivell de país Feu una immersió en els detalls fent clic als punts.