Malalties infeccioses-inflamatòries en animals de companyia (MIAC)

Perfil d’organització

Perfil de l'organització

Aquest grup de recerca consolidat ha estat treballant conjuntament en els últims anys (2012-2022). El MIAC centra la seva recerca clínica i aplicada en l’estudi de malalties infeccioses e inflamatòries que afecten el gos, el gat i el cavall, sobretot en l’àmbit de l’epidemiologia, genètica, la patogènesi, la immunologia, el  diagnòstic, el tractament, el pronòstic i la prevenció. Les malalties infeccioses zoonòtiques més estudiades pel grup són la leishmaniosi canina, felina i equina, i la bartonellosi canina, felina i humana així com la febre del nil. El grup també treballa amb malalties inflamatòries com pèmfig foliaci o dermatitis atòpica així com amb medicina transfusional i regenerativa. L’objectiu general del MIAC és incrementar la recerca d’excel•lència i avançar en el coneixement de malalties infeccioses e inflamatòries en animals de companyia l'home d’una forma multidisciplinar i sota el paraigües de conceptes com una salut única i la biomedicina comparativa.

Direcció a càrrec:

Laia Solano-Gallego

!!!Línies de recerca

  • Línies de recerca:
  • Línia de recerca sobre epidemiologia, genètica (aplicació de tècniques de whole genome sequencing i metagenòmica clínica), patogènia, immunologia clínica, aspectes clínics, marcadors diagnòstics i pronòstics (resistència o susceptibilitat) i resistència als medicaments per la leishmaniosi canina, felina i equina des de la perspectiva de una sola salut (One Health).
  • Línia de recerca en estudis clínics sobre nous fàrmacs pel tractament (nanomedicina) de la leishmaniosi en gossos malalts com el desenvolupament de nous immunomoduladors o vacunes per la prevenció de la leishmaniosi canina així com el seu us en gossos infectats sans o malalts (immunoteràpia).
  • Línia de recerca en epidemiologia i aspectes clínics e immunològics sobre febre del nil occidental que es una malaltia vírica que afecta a cavalls, altres animals i humans. Línia de recerca en epidemiologia, detecció precoç i millores terapèutiques de la infecció per herpesvirus equí tipus I (HVE-1) i el quadre neurològic de mieloencefalopatia per HVE-1. Línia de recerca en tècniques de metabolòmica per a validar nous biomarcadors de malalties inflamatòries i infeccioses en cavalls i altres animals de companyia.
  • Línia de recerca en la patogènesi (microbioma i metagenomica clínica) i marcadors diagnòstics i pronòstics (resistència o susceptibilitat) i resistència als medicaments en altres malalties inflamatòries cutànies como la pioderma, dermatitis atòpica o la dermatitis neutrofílica estèril entre d'altres.
  • Línia de recerca en el lliurament de règims terapèutics avançats com la medicina de transfusió de sang, teràpia amb cèl·lules mares i el trasplantament d'òrgans i la cirurgia mínimament invasiva i reconstructiva en gossos, gats i cavalls (exemples de fístula perianal, tractaments intraarticulars, còrnia canina i felina i empelt escleral).

Objectius de desenvolupament sostenible les Nacions Unides

El 2015, els estats membres de l’ONU van acordar 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) globals per acabar amb la pobresa, protegir el planeta i garantir la prosperitat per a tothom. La nostra feina contribueix als següents ODS:

  • ODG 3 – Bona salut i benestar

Fingerprint

Consulta la producció científica de Malalties infeccioses-inflamatòries en animals de companyia (MIAC). Aquestes etiquetes temàtiques provenen de treballs dels membres d’aquesta organització. Junts formen un fingerprint únic.

Col·laboracions i principals àrees de recerca dels darrers cinc anys

Col·laboració externa recent a nivell de país Feu una immersió en els detalls fent clic als punts.