Institut d'Estudis Europeus (IEE)

 • Adreça postalMostrar al mapa

  Carrer de la Vall Moronta, Edifici B

  08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

  Espanya

Perfil d’organització

Perfil de l'organització

El compromís docent i investigador de la UAB amb estudis de la Unió Europea forma part de la seva trajectòria gairebé de de la seva creació, si bé va ser a principis dels anys 80 que es va traduir en un seguit d’accions i resultats que van situar aquesta universitat com a punt de referència a Catalunya, a Espanya i arreu en aquesta matèria.

L’any 1984 es crea a la UAB el Centre de Documentació europea a partir d’un acord entre la Universitat i la Comissió Europea. El mateix any comencen els estudis de postgrau d’estudis europeus, i el 1985, a partir d’un acord entre la UAB i la Generalitat de Catalunya es va crear l’Institut Universitari d’Estudis Europeus, que va tenir continuïtat fins l’any 2012 en que la crisi econòmica i les greus conseqüències que se’n va derivar i encara pateix el sistema universitari català van provocar la seva desaparició.

Això no obstant,  el prestigi de l’Institut desaparegut, la trajectòria de recerca i formativa que havia desplegat durant més de vint anys, i el reconeixement internacional que tenia tant la institució com qui en formaven part van fer que la pròpia universitat decidís reconduir tot aquell bagatge i impulsar, ara ella sola, un nou centre d’estudis europeus sota el format CER (centre d’Estudis i Recerca) i denominat Institut d’Estudis Europeus (IEE-UAB).

Noms com Gregori Garzón Clariana, Blanca Vilà Costa o Jordi Bacaria Colom, i totes les persones que han anat formant, moltes de les quals hem continuat ja sigui en la docència, recerca i transferència dels Estudis Europeus, ja sigui treballant en aquests àmbits, han estat claus en aquest prestigi i en la seva continuïtat institucional.

L’actual Centre d’Estudis i Recerca manté l’experiència personal i investigadora del seu predecessor, però incorpora nous valors per tal de fer-lo més útil tant a la pròpia institució universitària com a la societat a la que vol servir. Per aquest motiu hi ha dues característiques que ha potenciat especialment: la interdisciplinarietat i la transversalitat. Dues característiques que el Comissari Carlos Moedas va posar especialment de relleu en les seves paraules quan va donar la benvinguda d’aquest nou centre a la UAB.

D’aquesta manera l’objectiu de l’IEE-UAB és incorporar personal investigador més enllà de les disciplines que tradicionalment n’havien format part, i així aportar investigacions i estudis més propers a cada sector, beneficiant-nos del coneixement expert d’aquest personal.

Mitjançant aquesta institució volem aportar a la societat reflexions i anàlisis que siguin de utilitat per a la millora del nostre entorn més immediat, però també, i molt especialment,  per enfortir els principis, les bases i els desenvolupaments que han de servir per estructurar una Unió Europea més sòlida i propera als interessos i necessitats de tothom qui hi participem.

La institució que ha engegat la UAB, com la pròpia UAB i com la UE és una institució dinàmica, acollidora i amb voluntat de millora i adaptació a les necessitats de cada moment. Esperem les aportacions de tothom, membres i no membres, que seran les que ens faran créixer. Sentiu-vos-hi benvingudes. Sentiu-vos-hi benvinguts.

Objectius de desenvolupament sostenible les Nacions Unides

El 2015, els estats membres de l’ONU van acordar 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) globals per acabar amb la pobresa, protegir el planeta i garantir la prosperitat per a tothom. La nostra feina contribueix als següents ODS:

 • ODS 3 - Bona salut i benestar
 • ODS 4 - Educació de qualitat
 • ODS 7 - Energia neta i assequible
 • ODS 8 - Treball digne i creixement econòmic
 • ODS 10 - Reducció de les desigualtats
 • ODS 11 - Ciutats i comunitats sostenibles
 • ODS 13 - Lluita contra el canvi climàtic
 • ODS 14 - Flora i fauna aquàtiques
 • ODS 16 - Pau, justícia i institucions fortes

Fingerprint

Consulta la producció científica de Institut d'Estudis Europeus (IEE). Aquestes etiquetes temàtiques provenen de treballs dels membres d’aquesta organització. Junts formen un fingerprint únic.

Col·laboracions i principals àrees de recerca dels darrers cinc anys

Col·laboració externa recent a nivell de país Feu una immersió en els detalls fent clic als punts.