Grup de Recerca en Dret penal i noves tendències político-criminals

 • Adreça postalMostrar al mapa

  Edifici B

  08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

  Espanya

Perfil d’organització

Perfil de l'organització

El Grup de recerca consolidat en “Dret penal i noves tendències de la política criminal” ve treballant conjuntament des de principis dels anys 1990 sota la direcció de la Dra. Mercedes García Arán. Des del seu inici ha centrat la seva recerca en l’anàlisi de les noves tendències del dret penal i la política criminal contemporània, el que li ha permès ser referent en temàtiques com els “Delictes contra la administració pública i la lluita contra la corrupció; el “Dret penal del risc i la delinqüència tecnològica”; el “Dret penal securitari i la petita delinqüència reincident o la delinqüència sexual greu”; la prevenció i sanció de la Delinqüència econòmica”; així com la influència dels “mitjans de comunicació en la presa de decisions político-criminals” i la “Responsabilitat penal i política dels partits polítics”. Actualment, la seva activitat de recerca es centra principalment en la “Justícia restaurativa en la delinqüència econòmica”.

Durant aquest període el grup ha gestionat o participat en un total de 30 projectes de recerca competitius tant estatals com autonòmics i europeus, ha dirigit un total de 30 tesis doctorals i ha publicat més de 100 articles en revistes indexades, més de 60 capítols de llibre i més de 20 monografies. La seva activitat de recerca li ha merescut el reconeixement com a Grup de recerca consolidat per part de la Generalitat de Catalunya en les convocatòries 2014-2016 i 2017-2021.

L’especialització dels seus membres també li ha permès formar part del quadre docent de màsters i postgraus especialitzats d’abast nacional i internacional. Entre els primers, la participació en el “Master oficial de derecho empresarial” de la UAB, en el “Master de dret animal” de la UAB, en el “Master en Derecho ambiental” de la Universidad Internacional de Andalucía o el “Master en Govern Local” organitzat per l’Associació Catalana de Municipis en col.laboració amb la UAB i la URV. Entre els masters i postgraus internacionals, destaquem la participació al “Posgrado en Criminalidad económica” de la Universidad Nacional de Mar del Plata (Argentina). El Grup també ha desenvolupat una important tasca d’assessorament expert a organismes nacionals i estrangers. En aquest darrer aspecte, el Grup compta amb la col·laboració de l’ Institut de Dret i Tecnologia per tal de poder comptar amb la perspectiva multidisciplinar i els recursos tècnics que es requereixen.

Direcció a càrrec:

Joan Baucells Lladós

Línies de recerca

 • Línies de recerca:
 • FAST LISA: Fighting hAte Speech Through a Legal, ICT and Sociolinguistic approach
 • LA PREVENCION DE LA CORRUPCION EN EL SECTOR PUBLICO EMPRESARIAL
 • Reparación, justicia restaurativa y mediación en la delincuencia socioeconómica
 • Partidos políticos:responsabilidad penal y política,individual y colectiva
 • PREVENCIÓN Y SANCIÓN DE LA DELINCUENCIA ECONÓMICA (PRYSDE)

Objectius de desenvolupament sostenible les Nacions Unides

El 2015, els estats membres de l’ONU van acordar 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) globals per acabar amb la pobresa, protegir el planeta i garantir la prosperitat per a tothom. La nostra feina contribueix als següents ODS:

 • ODS 3 - Bona salut i benestar
 • ODS 10 - Reducció de les desigualtats
 • ODS 16 - Pau, justícia i institucions fortes

Fingerprint

Consulta la producció científica de Grup de Recerca en Dret penal i noves tendències político-criminals. Aquestes etiquetes temàtiques provenen de treballs dels membres d’aquesta organització. Junts formen un fingerprint únic.

Col·laboracions i principals àrees de recerca dels darrers cinc anys

Col·laboració externa recent a nivell de país Feu una immersió en els detalls fent clic als punts.